top of page
oversikt.jpg
Å JOBBE OG BO PÅ MYKEN

Vi starter med å omskrive John F. Kennedy litt: «Ikke spør hva Myken kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for Myken». Det kan passe hos oss. Myken er et lite samfunn med få fastboende hvor alle er innstilt på å bidra til at samfunnet går rundt.

De siste årene har det blitt flere og flere som kommer på besøk og utvider antallet mennesker som vi treffer på veien, på butikken og på overnatting- og spisesteder på øya. Det er helårsjobber på Myken Destilleri og Myken Handel og i tillegg mange deltidsjobber i turistnæringen i sommersesongen. Vi har i de senere årene fått «vinterboere» som leier seg inn over litt lengre tid og sitter på Myken og fjernjobber med arbeids- og oppdragsgivere andre steder i Norge – eller andre steder i verden for den saks skyld.

Hils på to som bor her, og la deg inspirere til et annerledes liv i havgapet.

Kjell Ove - helårsboende
 • Instagram

Jobber som spritkokar på Myken Destilleri. En altmuligmann som først og fremst har ansvar for whisky- og ginproduksjonen på destilleriet. Kjell Ove treffer du også som ekspeditør på kaia hvor han tar imot og sender varer både med hurtigbåt og kystlastruta – eller på en av hågene med utsikt over sjø og land.

Hvorfor valgte du å flytte til Myken?

For min del var det whiskyen som lokket. Jeg har lenge vært interessert i både øl og whisky på et faglig nivå. Så da Myken Destilleri lyste ut stilling som spritkokar, så måtte jeg jo bare søke på den. De siste femten årene før jeg flyttet til Myken i 2021 har jeg bodd i Bergen. Men, siden jeg vokste opp på et lite sted på Sørlandet så skremte ikke tanken på å flytte til Myken meg.

kjellove.jpg
kjellove2.jpg

Hva overrasket deg mest med å flytte hit?

Jeg ble veldig fort kjent med alle som bor her, og de fleste som er jevnlig på besøk. Det å bli en del av samfunnet og utgjøre en viktig rolle, krever en enorm egeninnsats i byen. Der fylles hverdagen med løping frem og tilbake til forskjellige organiserte fritidsaktiviteter og den stadige tidsklemma som kommer med det. Slik er det ikke her. 

Jeg har også lært veldig mye nytt. Å hjelpe naboen med rørsammenføyninger under kjøkkenbenken, eller å lære å kjøre gaffeltruck på jobb. Det er mange givende ting jeg aldri hadde trodd jeg kom til å gjøre før jeg kom hit.

Hvordan er hverdagen din her?

Vi er tre spritkokere på destilleriet. Vi rullerer på å jobbe morgen, dag og ettermiddag. Fritiden blir dermed litt bestemt av hvilken uke man er i. Noen uker blir det morgentur eller frokost på verandaen, og andre uker er det kanskje litt vanskelig å delta på ettermiddags- eller kveldsaktiviteter. Butikken mellom kl 13 og 15 er et selvfølgelig, fast holdepunkt hver dag.

Julie - vinterboer
 • Instagram

Bor på Myken rundt 8 måneder i året siden 2019, fra september til mai, sammen med hunden Winston. Frilansjournalist og fotograf med flere kreative prosjekter for bedrifter på øya – og ute i den store verden.

Hvordan endte du opp på Myken?

En sommer for noen år siden var jeg på reise gjennom Norge, og fant ved en tilfeldighet denne øya på vei fra Træna og nordover. I dét jeg steg i land følte jeg at det var noe helt spesielt her. Etter noen feriedager, var det vanskelig å gi slipp på dette stedet. Slik tror jeg mange besøkende kan føle etter et kort eller langt besøk på Myken. Så da noen ville leie ut huset sitt i vinterhalvåret, så jeg det som en unik mulighet til å oppleve noe veldig annerledes og spennende.

julie1.jpg
julie2_edited.jpg

Hva får deg til å bli her?

Hver dag føler jeg at jeg lever i et eventyr. Været, vinden, stormene som raser forbi – og de vakre novemberdagene med endeløse horisonter og rosa himler. Kontrasten til livet mitt ellers i Oslo er enorm. Nærheten til naturen er én ting, men sterkest kjenner jeg på gleden av å være en del av et fellesskap, og opplevelsen av å bidra med noe betydningsfullt.

Hva fyller du dagene med? 

Dagene følger dagslyset. Når solen titter frem over Helgelandsfjellene bruker jeg mye av tiden utendørs – aller viktigst for å håndtere mørketid og livet på en liten øy. Jeg er heldig nok til å disponere tiden selv – og bruker da heller timene før og etter solnedgang til jobb.

Dette er jo også en sosial øy. Vi arrangerer jevnlig hyggelige fellesmiddager, det er kort vei til naboen for et godt glass, og mange av oss går turer over heiene sammen. Hver tirsdag har vi styrketrening i Forsamlingshuset, innimellom er vi en gjeng som bader hele året rundt – og la oss ikke glemme at vi sees daglig for en kopp kaffe på butikken. Derfor er det lett å tro at vi alltid er sammen, og inntrykket på sosiale medier kan være misledende for de som tror vi stadig renner ned dørene hos hverandre. Virkeligheten av å leve på Myken er at du må trives i eget selskap, de fleste timene av dagen er vi alle alene i hvert vårt hus. Men aldri ensomme! Samholdet her er sterkt, og naboskapet godt.

Hva kan du forvente av livet på Myken?

Vi har:

 • Godt sosialt miljø

 • Boliger til leie

 • Helårsbutikk med postkontor. Myken Handel har et særdeles godt utvalg

 • Båtanløp minst en gang pr dag pluss ‘sommerbåt’ så lenge været tillater de

 • 5G

 • Sporadisk treningstilbud

 • Flotte turområder og godt fiske

 • Konserter og kulturtilbud i sommerhalvåret

 • Spisesteder i sommerhalvåret

 • Naboer som er åpne for nye aktiviteter

 • Destilleri, men drikkevarene må du bestille via polet

faksimile.jpg

Vi har ikke:

 • Skole og små barn

 • Kaffebar eller baker

 • Gårsdsdrift med dyrehold

 • Fergetilbud. Bilen må du la stå igjen på fastlandet. Kun noen ATV’er og en truck suser rundt på øya

 • Kino, men felles filmfremvisning i vinterhalvåret hvis noen finner en bra film

 • Vinmonopol, men gratis frakt hvis man bestiller fra fastlandet

 • Utendørs campingplass

 • Ferskvann, men vårt revers osmose vannverk gjør sjøvann til drikkevann rett ut av kranen

Hva bør du gjøre før du tar steget og flytter til en liten øy:

 • Kom og besøk oss først. Ta deg en prøveperiode på øya før du flytter med hele flyttelasset ditt og endelig bestemmer deg.

 • Du bør mestre å være alene. Ikke alle trives i et lite samfunn. Selv om det er veldig sosialt på Myken, er det flest kvelder hvor du tilbringer tid for deg selv.

 • Vi er få og veldig forskjellige vi som bor her. Det er viktig å være villig til å omgås alle og være på tilbudssiden for at Myken skal bli et godt sted å bo. Alle må bidra for at samfunnet skal fungere.

bottom of page